Mantelzorgers

Natuur, Hand, Natuurlijke, Mensen

Blog geschreven door Gerry Sieben.

Mantelzorg…

In ons kleine landje zijn er ruim 3 miljoen mantelzorgers actief, personen die zorgen voor hun partner, kind, familielid, buur … die deze zorg nodig hebben door bijvoorbeeld een chronische ziekte, een handicap, of hulpbehoevend zijn door wat voor reden dan ook. 3 Miljoen! Dat zijn er veel hé!

Niet alleen degene die zorgbehoevend is wordt beperkt in het “normale leventje”, nee ook de mantelzorger heeft een ander leven dan voorheen. Je kunt je voorstellen dat een gezinsleven compleet anders in elkaar steekt dan bij een doorsnee gezin, en ook de mantelzorger zelf zit in een “opgesloten situatie”…  Ook al zorg je met liefde, als het eventjes te veel wordt, is de zorg toch nodigDie “vrije wereld” is haast onbereikbaar!

Een mantelzorger is zo veel meer:

  • Advocaat: regelen van goede medische zorg en alle benodigdheden, recht op juiste medicatie, financiële zaken en recht op vergoedingen.
  • Het huishouden: ondersteunen, de boodschappen regelen, indelen van de dagelijkse beslommeringen, visite, afspraken buiten de deur.
  • Gezondheid: juiste voeding, genoeg beweging, psychische gesteldheid.
  • Sociaal werker: genoeg bezoek, sociale contacten, aangepaste bezigheden.

Al deze mantelzorgers geven intensieve verzorging op deze onderdelen en vast nog veel meer dan hierboven vernoemd staat, ze staan met liefde klaar voor degene… maar meer dan een derde van deze mantelzorgers lijden zelf aan een minder goede gezondheid, ze cijferen zichzelf weg. Ook heeft een groot deel van deze mantelzorgers een zorgelijk verhoogd stressniveau!

Hoe zorgt een mantelzorger ook voor zichzelf?

Om voor die ander klaar te staan en op alle vlakken ondersteuning te bieden is een deel van je leven. Een mooi deel, om trots op te zijn! Jij maakt het verschil!

Een ander deel is je eigen leventje, je eigen ik… je gezin… je sociale leven… je wensen… Een gezin en een baan is voor de meeste mensen al een uitdaging om goed te “plannen” … maar als mantelzorger heb je er nog een extra lading bij! Het is en blijft, in wat voor situatie ook, zo ontzettend belangrijk om aan jezelf te denken, even een boost van positieve energie… even helemaal niets!

Een paar kleine tips: (en ja… die passen ook in jouw situatie!!!!!!!)…

  1. De lat: Leg de bekende lat niet te hoog, blijf realistisch, je doet wat je kunt maar verwacht van jezelf niet het onmogelijke.
  2. Kennis: Informeer jezelf, over de aandoening van de zorgvrager, wat zijn de mogelijkheden, wat is er nodig, wat kun je aan hulp krijgen, wat zou het draaglijker kunnen maken.
  3. Hulp: Ben niet eigenwijs… nee je bent niet onmisbaar, aanvaard hulp van een ander om eens een keer aan jezelf te kunnen denken, gun jezelf dat! Deel je zorgen en gevoelens met iemand, zodat je niet alleen voor dilemma’s staat.
  4. Gevoel: Accepteer wat je voelt… JA,  je mag wel eens een dipdag hebben of even minder sterk zijn!
  5. Grens: Ken je grens, als alles je even te veel wordt, handel er naar, stel het niet uit om aan jezelf te denken, schuif het niet op de lange baan… Vraag hulp! NU!!!
  6. Planning: Plan je week, let op de lat… plan ook een moment voor jezelf, al is het maar een uurtje per week, dit herinnert je eraan dat je ook lief moet zijn voor jezelf… Blijf werken aan je eigen sociale contacten, hobby’s en bezigheden, raak niet opgeslokt in sociaal isolement!

Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet meer voor anderen zorgen!

Heel veel respect, dat is wat ik voel voor mensen die met zo veel inzet, liefde en passie iedere dag weer de zorg dragen … dat voor die ander de dag zo veel mooier is! Mens wat ben je mooi!!!

Ken je zo’n held, die dagelijks klaar staat voor een ander, en het waarschijnlijk maar “gewoon” vind… vraag je eens af, wat zou jij voor deze held kunnen betekenen? Alle steun is zo’n mooi gebaar… Volgend gedichtje kwam ik tegen, en daar wil ik graag deze blog mee sluiten… Wens je nog een heerlijke dag … wees lief voor elkaar!