Eenzaamheid

Lonely, Verbergen, Triest, Jong, Alleen

Eenzaamheid…een veel voorkomende kwestie in deze tijd, gekleurd door vooroordelen en een overheersend taboe. We zullen dit groot maatschappelijk probleem samen moeten bestrijden, het is van ons allemaal… Eenzaamheid gaat niet alleen over het verhaal van die bekende oma, die achter het raam naar buiten tuurt, schuilend achter de geraniums… het is een probleem van alle leeftijden!

Wat is eenzaamheid? Globaal genomen zijn er twee vormen van eenzaamheid: sociale eenzaamheid, een persoon die beschikt over te weinig sociale contacten… en emotionele eenzaamheid, een persoon die de verbinding mist met anderen.

Een Taboe: Heb jij al ooit iemand hardop horen zeggen “hey, ik voel me eenzaam”!…? Het is naar mijn mening aan de mensen er omheen om dit te signaleren en er op een integere manier mee om te gaan. Iemand is niet eenzaam…. Een persoon heeft eenzame gevoelens! De persoon is veel meer dan alleen maar eenzaam… bijvoorbeeld: creatief, lief, zorgzaam, sterk…ga zo maar door. Ik denk dat als je degene een juiste duwtje in de rug geeft, wat bij hem of haar past, eenzaamheid op een positieve en doeltreffende manier bestreden kan worden, zonder dat je afbraak doet aan de persoon zelf. Laat degene vooral in zijn of haar waarde, dit is ontzettend belangrijk!

Herkenning en niet leeftijd gebonden: Een aantal voorbeelden om je in gedachten even met me mee te nemen… enkele casussen:

• De kleine jongen van 6 jaar, die altijd maar op straat rondhangt.
• Die pas gescheiden dame die hard werkt aan het opbouwen van een nieuw leven.
• Het gezin, met financiële problemen, die geen geld hebben voor verenigingen en sportclubs.
• De wat oudere man, die na 50 jaar zijn echtgenote heeft verloren.
• Het jonge, pas getrouwde stel, uit een ander land… die onvoldoende beschikken over de Nederlandse taal.
• Een jonge dame, 16 jaar, met een lichamelijke beperking.

Bovenstaande casussen hebben allemaal een eigen oorzaak, verhaal en reden van gevoelens van eenzaamheid. Het zijn allemaal andere personen, met een eigen karakter, in een andere leeftijd en situatie, dus er kan nooit 1 standaard oplossing aangeleverd worden om de eenzaamheid te bestrijden! Maar denk eens even met me mee…. Wat zou er gebeuren als de jongen van 6 eens gevraagd werd voor een potje voetbal in de straat met een glaasje ranja naar afloop…. Zijn gezinssituatie zal niet veranderen, maar een gevoel van erbij horen en verbondenheid maakt een groot verschil! De wat oudere man … maak eens een praatje… heeft hij kinderen, kleinkinderen? Misschien zou hij die moeder om de hoek met een gebrek aan oppas wel dolgraag van dienst zijn…. Het geeft een gevoel van nodig zijn, gewaardeerd worden, nuttig zijn. Een buitenlands stel, wat Nederland en haar inwoners met gewoonten nog volop moet leren kennen… nodig ze eens uit, nieuwe contacten, nieuwe verhalen… 2 werelden die elkaar kunnen ontmoeten, jezelf ontplooien, zonder vooroordeel!

Iedereen is toch wel eens eenzaam, dat klopt, als het een tijdelijk gevoel is, wat je dagelijkse leven en behoeften niet negatief beïnvloed is er niets aan de hand. Maar als eenzaamheid de overhand neemt, of meer grip heeft omdat je psychische gesteldheid minder stabiel of minder positief is … wordt het wel een serieus probleem. Enkele kenmerken van eenzaamheid in de vorm van een probleem wat aandacht nodig heeft:
• Lichamelijke signalen: uiterlijke verzorging, vermoeidheid, dip.
• Sociale signalen: weinig contacten, afzondering, isolement.
• Psychische signalen: negatief zelfbeeld, boosheid.
• Gedragsmatige signalen: claim gedrag, verslaving.
• Levensgebeurtenissen: overlijden, scheiden, ziekte.

Wat kan jij er aan doen?
Er zijn een 7tal aangrijpingspunten tegen eenzaamheid, kijk naar wat bij de persoon past, en wat verschil zou maken in zijn of haar persoonlijke situatie… maar hou er ook rekening mee wat bij je eigen kunnen en wil past. Denk aan:
1. Ontmoetingsmogelijkheid.
2. Betekenisvol contact.
3. Ondersteuning.
4. Vaardigheden.
5. Bezigheden.
6. Zingeving.
7. Verwachtingen.
Ga het gesprek aan, op een positieve en opbouwende wijze, niemand is er mee gediend om glashard te horen te krijgen “Goh ik zie dat je eenzaam bent”.. dat is niet iemand in zijn of haar waarde laten. Ga voor de zinvolle en positieve aanpak. De manier waarop je zo’n gesprek voert maakt ook het verschil… Wees een OEN (open, eerlijk en nieuwsgierig), laat OMA thuis (oplossingen, meningen en adviezen) en gebruik op tijd NIVEA (niet invullen voor een ander).

Maak het verschil… met een beetje menselijkheid en empathie kleur je van die ene persoon de wereld een beetje mooier in!