Yoga Saba, Thea Langeler

Enige tijd geleden raakte ik ontzettend geïnspireerd door een bijzondere vrouw. Een vriendin nodigde me uit om eens mee te gaan naar een les Yin yoga… Met deze blog wil ik graag mijn bevindingen met jullie delen!

Yoga Saba, de Yin yoga studio van Thea Langeler, gelegen in Someren.

Ik stapte binnen en het gevoel van welkom zijn kwam me al bij de opening van de voordeur tegemoet! De trap op naar boven … en daar bevind zich een mooie yogastudio, die meteen een gevoel van rust over je heen laat dalen…. Er is plaats voor max 3 personen, wat heerlijk is omdat het meteen persoonlijker wordt, je niet met te veel zielen in een ruimte je zen moment moet delen en dat de docente Thea alle aandacht aan je kan schenken die je nodig hebt. Wat een heerlijk moment die les… enige nadeel was dat de tijd voorbij was gevlogen, voldaan en slaperig van het loslaten en de behaalde ontspanning kregen we nog zoals gebruikelijk bij haar lessen een heerlijke kop kruidenthee, een schaaltje lekkere nootjes en … een inspirerende boodschap uit een doosje met kleine opgerolde wijsheden en gelukwensen! Dit alles maakte het voor mij een bijzonder fijne en mooie ervaring… Omdat mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd, heb ik haar bij me uitgenodigd om meer van haar en deze manier van yoga te weten te komen….

Hoe is haar verhaal begonnen:

In 2009 is Thea begonnen met yoga, door de jaren heen met steeds meer regelmaat. Ook haar interesse in hoe je lijf en ziel samen gaan, je zen voelen, goede voeding, de geschiedenis van yoga, de essentie en wat het voor je kan betekenen ging een grotere rol spelen in haar leven. Yoga maakte haar meer bewust, liet haar beter naar haar lijf luisteren, bracht haar dichter bij zichzelf. Ze besloot in 2015 een opleiding te beginnen van Hatha – Raja om yoga docente te worden, niet om echt les te gaan geven….. want in die tijd had ze last van faalangst en was een eigen klasje leiden niet denkbaar… maar om zich meer te kunnen verdiepen en alles nog beter te kunnen beheersen. Enige tijd daarna wilde ze haar kennis toch graag aan mensen overdragen en had ze de drive om echt iets voor andere mensen te willen gaan betekenen, bewust te maken wat yoga in je leven kan brengen en ging van start. Haar faalangst overwonnen, de ruimte die nodig was in huis viel op zijn plek en met een facebookpagina en visitekaartjes is Yoga Saba geboren!!!

Wat is Yin yoga:

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij je het lichaam niet wil warmen, maar waarbij je het lichaam voor een langere periode (2-5 min) in een houding houdt met de spieren ontspannen, zodat je aandacht kan worden gebracht naar de diepere structuren van het lichaam zoals de gewrichten, bindweefsel (ligamenten) en organen. Door het oprekken van je bindweefsel wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten wordt vergroot. Van Yin word je dus leniger! Yin Yoga richt zich erop blokkades in de diepere lagen op te heffen en energie weer vrij te laten stromen. Yin zorgt voor het mobieler maken van de gewrichten vooral rond het heupgebied, het bekken en de onderrug. Doordat je lang in de houdingen blijft heb je de tijd om je mentale en emotionele weerstand te observeren en los te laten. Met yin stretch je bindweefsel én je oefent in geduld en acceptatie. Yin Yoga richt zich naar binnen, gaat over stil worden en luisteren naar je lichaam. Tijdens Yin Yoga beoefen je veelal zittende en liggende houdingen. Je zult merken dat de houdingen statisch lijken maar dat in werkelijkheid niet zijn. Er verandert voortdurend iets, als je maar voelt! Yinhoudingen zijn zeer toegankelijk, ook als je weinig of geen yoga-ervaring hebt. Yin Yoga is bijzonder geschikt voor mensen die disbalans ervaren, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel gebied. Denk hierbij aan het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen, herstellen van blessures, leren omgaan met chronische klachten, burn-out, omgaan met een levensbedreigende ziekte of andere stress gerelateerde klachten. Ook leert het je meer zelfvertrouwen te krijgen in je lichaam na een ziekte. Het is altijd goed om rekening te houden met je grenzen, daar niet overheen te gaan, je niet te spiegelen aan de anderen in een les. Omdat Yinhoudingen lang duren, je de tijd neemt in de houding te gaan, kun je goed voelen wat er gebeurt in je lichaam. Veel blessures/klachten kunnen na regelmatige Yin Yoga beoefening vanzelf overgaan mits je goed luistert naar je lichaam en je over geeft aan de houdingen. Yin Yoga kan iets voor je betekenen bij o.a. Reuma, Fibromyalgie, Schouderklachten, Stress, Lage rugklachten, Burn-out klacht, Slaapproblemen… en nog veel meer. (tekst van internet, bron onbekend).

Stilte wandelingen:

Naast haar yoga lessen heeft Thea in 2017 een opleiding wandelcoach voltooid. Zelf houdt ze ontzettend van wandelen, genieten van wat de stilte in de natuur je brengt, en was deze opleiding een hele mooie gelegenheid om zichzelf nog verder te kunnen ontplooien… Inmiddels geeft ze met enige regelmaat stilte wandelingen  in de natuur nabij het Keelven in Someren en in het natuurgebied van de Strabrechtse heide.

Tijdens het wandelen kun je ervaren dat je op een hele prettige manier tot rust kunt komen en veel meer kunt genieten van elk moment, de oefeningen plaatsen je in het hier en nu en creëren de rust en ruimte om aandacht te geven aan alles wat zich bij je aandient. De setting in de natuur maakt dat je zintuigen extra geprikkeld worden en een krachtigere uitwerking hebben…

 

Tot slot:

Graag wil ik deze blog afsluiten met een prachtig citaat van Thea…

We zoeken vaak de oplossing in ons denken maar daar zit de oplossing niet. We zullen contact moeten maken met ons lichaam (ziel). Lichaamsbewust worden, Voelen wat zich daar afspeelt. Onrust, sensaties, spanning. Door daar contact mee te maken en er niet van weg te gaan (denken/afleiding) leer je er mee om te gaan. Het hoeft niet weg. Zijn met wat is. Het niet willen veranderen leert je meegaan met de flow van het leven. Je houd je niet meer vast aan je verwachtingen en overtuigingen. Ik moet, ik wil. Je leven wordt vrijer. Iedereen voelt zich of niet gehoord, niet gezien, niet goed genoeg. Door contact te maken met jezelf. Kan je jezelf helen. Zoek je niet meer in de buiten wereld maar in jou binnen wereld. 

Contact:

Yoga Saba, Thea Langeler

Mail: thea.yogasaba@gmail.com

Facebook pagina: https://www.facebook.com/thea.yogasaba/