Voor jezelf kiezen…!

Kiezen voor jezelf… hoe doe je dat?!!!

“De wijzen worden geïnstrueerd door rede, het gemiddelde verstand door de ervaring, de dommen uit noodzaak en de bruten door instinct.” (Marcus Tullius Cicero).

Iedereen heeft wel eens een moment dat iets niet goed voelt. Dat kan een persoon zijn, maar ook een situatie of een keuze die gemaakt moet worden. Het is nooit goed te verklaren waar het “foute gevoel” vandaan komt, maar het is er wel degelijk. De een voelt het fysiek… het zogenaamde onderbuik gevoel, de ander voelt het door moeite te hebben met het geven van een reactie, voor iedereen is het anders, daarom ook zo moeilijk om het thuis te kunnen brengen of uit te leggen…

Er is een verschil tussen je instinct, je intuïtie en je onderbuik gevoel.
Je instinct is erfelijk bepaald, het zit in de genen zoals ze zeggen. Het zijn de standaard hersen reacties die er vanaf je geboorte zitten en die spontaan boven komen in situaties. Een voorbeeld hier van is het overlevingsmechanisme “fight – fly – freeze”… vecht, vlucht of bevries… in een bedreigende situatie neemt je instinct je gedachten volledig over en kiest een van deze 3 opties: – je vecht terug – je rent weg – je staat vastgenageld aan de grond van angst. Je intuïtie is moeilijker te omschrijven, het is een deel aangeboren, maar wordt wel degelijk ook bestuurd door innerlijke ervaring, dan bedoel ik geen scholing of studie maar wijze levenslessen of de ervaring die je ontwikkeld hebt door alles wat je hebt mee gemaakt, hebt gevoeld en te ervaren wat het te weeg heeft gebracht. Daar naast is intuïtie ook een soort “hogere denkwijze” zonder dat je denkt, het is niet het directe verklaarbare verstand wat je aan stuurt maar het stukje “onverklaarbare wijsheid” binnen in je…. Je onderbuik gevoel, of “ik voel het aan mijn water”…( voor een ieder zit het op een andere, eigen logische plek in het lichaam)… heeft helemaal niets met denken of verstand te maken maar is het gevoel wat je krijgt door de pure emoties die bij je boven komen. Er is geen controle op je voelt het gewoon.

Deze drie samen, instinct – intuïtie – onderbuik gevoel, bepalen voor een groot deel hoe we reageren op en omgaan met dingen die tegen ons gezegd worden, dingen die ons opgedragen worden, dingen die moeten door onze baas, onze gemeenschap, onze eigen eisen die we met de bekende “hoge lat” hebben bepaald. En vaak maken we beslissingen en keuzes die niet de onze zijn, maar die ons opgedragen of opgedrongen worden door de omgeving…. kan niet goed zijn …… toch?……

Lichaam en geest moeten elkaar in balans houden, als je psychische gesteldheid niet in orde is, bijvoorbeeld als je gestrest bent, krijg je in veel gevallen lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn. Mijn mening is als je te vaak opgedrongen keuzes maakt, je wel degelijk jezelf te kort doet en als het de overhand neemt, dat wanneer je op een soort van “automatisch piloot” staat en handelt en doet naar wat iedereen van je verwacht in plaats van wat je voelt…. je zowel lichaam als geest uit balans brengt…

“Luister naar het fluisteren van je lijf…zodat het niet hoeft te schreeuwen… !”

Dus, conclusie: Als je je lijf hoort fluisteren, op wat voor manier dan ook…… handel er naar…… stel het niet uit, negeer het niet…… voorkom het schreeuwen!
Heb je daar toch meer moeite mee dan je zou willen… een coach kan je hier in handvaten geven, ook bij mij kun je zowel individueel als met een groep een coach workshop “naar jezelf luisteren” doen, waarin duidelijk wordt waar je beter en duidelijker voor jezelf op “moet” komen en handvaten krijgt hoe je dit dan aan zou kunnen pakken….

(nieuwsgierig? mail naar info@siebencoaching.nl).