projectie

Projectie…

..“Alle gedachten die u veelvuldig koestert, zullen uw wijze van denken beïnvloeden, want de ziel wordt gekleurd door uw denkbeelden”…. Marcus Aurelius.

Wat is projectie?
Kort samengevat is projectie dat je je eigen bewustzijn-inhoud, zoals emoties en herinneringen, projecteert op de buitenwereld, of op andere mensen of gebeurtenissen om je heen… Een simpel voorbeeldje hier van: als je tot over je oren verliefd bent, dan is die persoon en de wereld er om heen alleen maar “rozengeur en maneschijn”.
Al in het stadium van onze kindertijd merken we zonder het door te hebben al op dat projectie bestaat, wie kent er niet het gezegde wat op vele speelplaatsen geroepen wordt: “Wat je zegt ben je zelf…”!
Projectie kan zowel negatief als positief ingezet worden… In de negatieve zin werkt het als een soort van afweer mechanisme tegen je eigen negatieve emoties, herinneringen en levenslessen, doet of zegt iemand iets tegen je wat deze emoties die diepgeworteld van binnen zitten bij je omhoog roepen, (wat je ten alle tijden wilt voorkomen), schuiven we precies deze gevoelens bij de ander in de schoenen! Het ligt aan de ander! Het is zijn of haar schuld! Jij doet niets verkeerd, de ander zit of doet duidelijk fout!!! Het moeilijke van dit verhaal is…. Zit de ander echt fout / of …. Heb je de overtuiging daar van omdat je emoties dit leiden en de waarheid overnemen of bijsturen… In de positieve zin is projectie een soort van “tool” die al je eigen kwaliteiten en talenten, maar ook goede eigenschappen, vertaalt in de ander…. Wat je zelf in je positief pakket hebt, herken je in de ander. Bezit je deze talenten en kwaliteiten echt, of zou je deze graag willen???

Samengevat: Door je projecties helder en duidelijk te hebben voor jezelf, wat werk en zelfinzicht vereist, leer je allereerst zonder oordeel naar je eigen ik te kijken, maar daar na ook zonder oordeel een ander kennen. Het is niet gemakkelijk, het hangt samen met irritatie, aannames, verwachtingspatronen, en ook zeker je vooraf gaande levenspad, met al de daarbij behorende onzekerheden en emoties!
Als je bijvoorbeeld een harde en strenge opvoeding genoten hebt, ben je vaak de rest van je leven op je hoede voor dominante karakters, je gevoel gaat bij kennismaking vaak al meteen in de verdediging of veroordeling modus. Dit wordt onbewust gestuurd door oude pijnen, complexen en negatieve emoties…
Hieruit blijkt al een beetje, hoe meer emotie er bij komt kijken, hoe duidelijker de projectie!

 

Hoe gebruik je projectie?!
• Je kunt je emoties herkennen, thuis brengen en een plaats geven.
• Je bent niet langer meer op je hoede voor die boze buitenwereld en kwaadwillende mensen die eigenlijk alleen binnen in je bestaan.
• Je kunt de bijbehorende boosheid of frustratie voortaan uit de weg gaan, door zonder oordeel te aanvaarden.
• Geeft niet meteen meer de schuld aan alles en iedereen, waardoor je je ellendig voelt, maar beseft dat emoties en overtuigingen een grote rol spelen.
• Mochten emoties te heftig worden om normaal te blijven reageren, kun je voor het uit de hand loopt een “time-out” vragen, om er later op een rustige manier op terug te komen.
• Kortom maakt het je leven eenvoudiger, soepeler en dus ook gelukkiger, het blijft alleen wel werken om jezelf te blijven projecteren, dit is niet iets wat op een gegeven moment klaar is, nee, het blijft werken om het “up-to-date” te houden en in te blijven zien.

Leuke manier van projectie beoefenen;
Besef eens een dag lang dat alles wat je op die dag doet aan bezigheden een keuze is! Besef dan ook meteen hoeveel keuzes,( door jou gemaakte keuze) , zijn blijven liggen die dag….. ongebruikt, zo voor het grijpen….. Even een doordenkertje, toch? Als je zo de keuzes voorbij ziet komen, of die je leven bepalend hebben gemaakt…. Denk dan eens aan je dromen, je verlangens, je positieve gedachten….

Conclusie:
Wat een doel kan zijn van projectie is: oordeel-loos naar jezelf durven kijken, en daarna naar anderen. Oftewel leef met een “open mind-set”! Besef dat bij een gelijke gebeurtenis of onenigheid een ieder anders voelt en reageert, ieder heeft immers een eigen rugzak op door het voorafgaande leven. Je kunt en mag nooit oordelen over iemand anders emoties of reacties…. Het is vaak moeilijk genoeg om onze eigen emoties te kunnen verklaren en ontdekken…

Projectie: “Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten”…